Vragen over de btw-koepelvrijstelling (maar afschaffing verruimde toepassing niet altijd nadelig)

Op 2 november jl. heeft de vaste commissie voor Financiën een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de staatssecretaris van Financiën, over het beëindigen van de verruimde toepassing van de btw-koepelvrijstelling. Zo wordt o.a. gevraagd naar de achtergrond van de Europese rechtspraak en de uitlatingen van de Europese Commissie, of de beëindiging leidt tot extra btw-lasten bij gemeentelijke samenwerking en of hiervoor compensatie via het Gemeentefonds mogelijk is. Tevens wordt gevraagd waarom de staatssecretaris met de “naar rato-benadering” van de koepelvrijstelling niet kan instemmen.
In sommige vragen lijkt verondersteld te worden dat de beëindiging van de koepelvrijstelling altijd nadelig is. Abonnees van het PwC Fiscaal Portaal Gemeenten kunnen hierna lezen waarom deze veronderstelling niet altijd juist is (incl. berekening) en treffen tevens de gestelde vragen aan.