Terbeschikkingstelling sportpark via erfpachtrecht door gemeente Laren vormt btw-vrijgestelde verhuur (Rechtbank Gelderland)

Het door middel van een recht van erfpacht ter beschikking stellen van een sportpark, zonder het houden van toezicht en beheer, kwalificeert als btw-vrijgestelde verhuur van onroerend goed, zo oordeelt Rechtbank Gelderland op 20 februari jl. Belanghebbende (Gemeente Laren) stelde dat sprake was van het btw-belast gelegenheid geven tot sportbeoefening (6% btw). De Rechtbank oordeelt dat de terbeschikkingstelling van het sportpark kwalificeert als btw-vrijgestelde verhuur. Hierdoor heeft de gemeente Laren (hierna: de gemeente) geen recht op aftrek van voorbelasting voor het sportpark.