Sport: financiele btw-last aanstaande door wijziging btw-wetgeving

Op 19 september 2017 zal het Belastingplan 2018 gepresenteerd worden. De kans bestaat dat daarin wordt aangekondigd dat per 1 januari 2018 de btw-sportvrijstelling wijzigt. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor overheidsinstellingen die sportaccommodaties exploiteren.

Een exploitant zonder winstoogmerk (zoals een gemeente of stichting) zal door de wetswijziging de btw op de exploitatie- en investeringskosten van een sportaccommodatie niet langer kunnen verrekenen. Bovendien kan men verplicht worden de "herzienings-btw" op investeringen van de laatste 10 jaar terug te moeten betalen. Als er geen overgangsmaatregel komt kan dit een gemeente per 2018 een last geven van honderduizenden euro's per jaar.