Verstrekking smartphone of tablet bij uitdiensttreding en btw (lezersvraag)

Als medewerkers uit dienst treden, komt het voor dat ze een voor het werk ontvangen smartphone of tablet kunnen overnemen. De betreffende medewerker moet dan vaak een deel van het investeringsbedrag betalen aan de gemeente (“de overnameprijs”). Deze vergoeding wordt vaak gebaseerd op het investeringsbedrag naar evenredigheid van de ingeschatte afschrijvingsduur. Deze situatie riep bij één van onze lezers de vraag op, op welke wijze hierbij met de btw omgegaan dient te worden. Meer specifiek werd de vraag voorgelegd of er een btw-herzieningstermijn geldt voor een smartphone en zo ja, hoelang deze termijn duurt. Daarnaast was de vraag of door de gemeente over/uit de overnameprijs voor de levering btw is verschuldigd.