Nog geen duidelijkheid BCF en begraafplaatsen (Hoge Raad)

Op 19 juni 2020 heeft de Hoge Raad arrest gewezen in de cassatie-procedure naar aanleiding van de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag van 16 maart 2018. Het Gerechtshof Den Haag was van mening dat de gemeente Krimpen aan den IJssel de exploitatie van begraafplaatsen een economische activiteit verricht onder overheidsprerogatieven, zodat ze handelt als overheid en daarmee recht had op een bijdrage uit het BTW-compensatiefonds.

De Hoge Raad heeft nu geoordeeld dat het Gerechtshof Amsterdam moet beoordelen of, en in hoeverre de gemeente Krimpen aan den IJssel (een van) de begraafplaatsen mede gebruikt voor een of meer te onderscheiden niet-economische activiteiten. Bij de Hoge Raad was niet in geding of sprake was van economische activiteiten en de Hoge Raad vraagt zich af of dat wel juist was.

Als (een van) de begraafplaatsen mede wordt gebruikt voor niet-economische activiteiten, en in zoverre anders dan in het kader van de onderneming van belanghebbende, moet worden beoordeeld of de aan de gemeente Krimpen aan den IJssel in rekening gebrachte btw wordt uitgezonderd van een bijdrage uit het BTW-compensatiefonds.

Hier kunt u het arrest nalezen.