Geen compensatie van inkoop-btw voor exploitatie begraafplaatsen (Gerechtshof Amsterdam, na verwijzing door de Hoge Raad)

De exploitatie van twee begraafplaatsen door de gemeente Krimpen aan den IJssel (hierna: gemeente) vormt een economische activiteit. Voor de aan de gemeente in rekening gebrachte inkoop-btw bestaat daardoor geen recht op een bijdrage uit het BTW-compensatiefonds. Tot dit oordeel kwam het Gerechtshof Arnhem in haar uitspraak van 29 april 2021, gepubliceerd op 19 mei 2021.

De Hoge Raad had op 19 juni 2020 al geoordeeld dat de gemeente in ieder geval niet handelt als overheid. Daarna volgde verwijzing naar het Gerechtshof Amsterdam om te beoordelen of überhaupt sprake is van een niet-economische activiteit.

Doordat de begraafplaats wordt gebruikt voor economische activiteiten, bestaat in beginsel recht op aftrek van voorbelasting via de btw-aangifte. Beoordeeld moet worden in hoeverre de vrijstelling voor diensten voor lijkbezorgers van toepassing is.