Exploitatie van begraafplaatsen door de gemeente Krimpen aan den IJssel verricht als overheid met recht op bijdrage uit het BTW-compensatiefonds (Gerechtshof Den Haag)

Casus

Gemeente Krimpen aan den IJssel (hierna: de gemeente) heeft in verband met de exploitatie van twee begraafplaatsen bijdragen uit het BTW-compensatiefonds (hierna: BCF) ontvangen. De inspecteur heeft deze bijdragen teruggevorderd omdat hij meent dat de desbetreffende activiteiten niet als overheid zijn verricht maar als ondernemer. Ook is de btw volgens hem niet als voorbelasting aftrekbaar via de btw-aangifte omdat de verrichte diensten onder de btw-vrijstelling voor diensten van lijkbezorgers vallen.

Geschil

In geschil is het antwoord op de vraag of de inspecteur de bijdrage BCF terecht heeft teruggevorderd. Meer specifiek ligt de vraag voor of de gemeente met betrekking tot de begraafplaatsen handelt als overheid en, als dat het geval is, de in dat verband uitgevoerde activiteiten, niet zijn uitgesloten van een uitname uit het BTW-compensatiefonds.