Aanvullende btw-verrekening mogelijk bij wijziging gebruik pand (gymzaal) (Hoge Raad)

De Belastingdienst en de staatssecretaris hebben altijd het standpunt ingenomen dat voor de inkoop-btw op een gebouw geen aanvullende btw-verrekening mogelijk is als het gebruik wijzigt van niet-ondernemersactiviteiten naar ondernemersactiviteiten. Dit standpunt impliceert dat de inkoop-btw geheel een kostenpost blijft, ondanks een later gebruik voor btw-belaste ondernemersactiviteiten. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een gebouw dat eerst ‘om niet’ ter beschikking wordt gesteld en later btw-belast wordt verhuurd. In navolging van het Hof van Justitie in de Poolse zaak van de gemeente Ryjewo heeft nu de Hoge Raad voor een gemeentelijke gymzaal geoordeeld dat onder omstandigheden de zogenoemde btw-herzieningsregels wel van toepassing zijn. Bij een wijziging van het gebruik als hiervoor bedoeld bestaat – onder voorwaarden – dus wel recht op verrekening van de ‘oude’ inkoop-btw.