Lezersvraag: btw en gederfde opbrengsten vervoerders door COVID19

Diverse gemeenten worden geconfronteerd met de vraag van door hen gecontracteerde vervoerders, om de vervoerders te compenseren voor het verlies van hun inkomsten. Door de coronacrises en de oproep van de Rijksoverheid om zoveel mogelijk thuis te blijven, wordt er namelijk substantieel minder leerlingenvervoer, jeugdvervoer en dagbestedingsvervoer verricht en afgenomen. Daarbij komt tevens de vraag op of de betaling van deze compensatie moet worden belast met btw. Dit is een relevante vraag nu gemeenten de btw op dergelijke vervoerskosten veelal niet kunnen verrekenen, via de btw-aangifte noch het BCF, waardoor deze btw – in principe – kostprijsverhogend is.

Of de gemeente btw moet betalen aan de vervoerder is afhankelijk van de gemaakte compensatieafspraken. Wij lichten dit hierna verder toe voor onze abonnees.