Einde huidige toepassing van de btw-koepelvrijstelling nadert snel

Op 1 januari 2019 zal de Nederlandse wetsbepaling aangaande de koepelvrijstelling in overeenstemming zijn gebracht met de Europeesrechtelijke uitleg daarvan (volgens de staatssecretaris van Financiën). Dat betekent concreet dat de koepelvrijstelling minder vaak van toepassing is (of kan worden toegepast dan op dit moment). PwC Fiscaal Portaal Gemeenten heeft hierover laatstelijk bericht op 30 januari 2018.

Het is de vraag of samenwerkingsverbanden van overheden (gemeenten) vanaf 1 januari 2019 de btw-koepelvrijstelling nog kunnen toepassen op diensten die direct nodig zijn voor de overheidsactiviteiten. Indien dat niet het geval is, is het de vraag of het plafond van het BTW-compensatiefonds wordt verhoogd. Om hierover duidelijkheid te krijgen voor de praktijk heeft PwC het initiatief genomen om via de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs te overleggen met het Ministerie van Financiën. Meer informatie kunnen de abonnees op het Fiscaal Portaal Gemeenten hier nalezen.