De terbeschikkingstelling van sportvelden door de gemeente Barendrecht vormt btw-vrijgestelde verhuur – inkoop-btw is niet verrekenbaar (Rechtbank Den Haag)

Rechtbank Den Haag oordeelt dat bij de terbeschikkingstelling van sportvelden aan voetbalverenigingen door de gemeente Barendrecht sprake is van vrijgestelde huur en niet van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening. De gemeente heeft niet aannemelijk gemaakt dat sprake is van een zodanig aanvullend dienstbetoon dat het passieve karakter van verhuur verloren gaat. Aangezien sprake is van vrijgestelde verhuur kan de gemeente de inkoop-btw voor beheer- en onderhoudswerkzaamheden niet als voorbelasting in aftrek brengen c.q. verrekenen.