Beschermingsbewind valt niet onder de btw-vrijstelling voor schuldhulpverlening (Rechtbank Den Haag)

Ondernemers die diensten verrichten bestaande uit beschermingsbewind zijn btw verschuldigd. De belanghebbende in onderhavige zaak is er niet in geslaagd te bewijzen dat deze diensten onder de btw-vrijstelling voor schuldhulpverlening zouden moeten vallen, zo oordeelt de rechtbank Den Haag.

De afgelopen jaren zijn er diverse rechtbankuitspraken geweest over dit onderwerp en in sommige gevallen is hoger beroep ingesteld. Ook voor gemeenten is het interessant om het verloop van deze procedures te volgen.  Het wel of niet toepassen van de btw-vrijstelling kan grote financiële gevolgen hebben voor gemeenten, zowel direct (btw voldoen uit de ontvangen vergoeding) als indirect (via het algemene mengpercentage en de vergoeding van beschermingsbewind via de bijzondere bijstand).

Bijlagen

• Bijlage downloaden  PwC FPG Besluit wob verzoek inzake omzetbelasting in relatie tot bewindvoering bij schuldhulpverlening 24032016.pdf