Nieuwsbericht

Actualiteit

Belastingvoordeel leidt niet tot misbruik van recht (Hoge Raad 81 RO)

De dienstverlening van een sportstichting (hierna: stichting) aan een sportvereniging vormt geen van misbruik van recht, zo oordeelde Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 24 april 2019. Tegen deze uitspraak is beroep in cassatie ingesteld. De Hoge Raad heeft de zaak op 23 april 2021 afgedaan aan de hand van artikel 81, lid 1 van de Wet op de rechterlijke organisatie.

Dit houdt in dat de Hoge Raad de argumenten van de stichting tegen de uitspraak van het gerechtshof heeft beoordeeld, maar tot de conclusie is gekomen dat deze niet kunnen leiden tot vernietiging van de uitspraak van het Gerechtshof. Daarnaast roepen deze argumenten geen belangrijke nieuwe juridische vragen op, waardoor de Hoge Raad deze beoordeling niet verder hoeft te motiveren.

De uitspraak van het gerechtshof blijft hiermee in stand. Deze uitspraak hield in dat ondanks dat de stichting in casu twee belastingvoordelen behaalt, deze voordelen niet in strijd zijn met het doel van de bepalingen van de Europese btw-wetgeving. Het Gerechtshof oordeelt dan ook dat er geen sprake is van misbruik van recht, hetgeen de Belastingdienst wel betoogde.

Om het gehele artikel te zien, kunt u zich als abonnee aanmelden of inloggen.

Reacties

0 reactie(s). Plaats hieronder uw reactie.


Plaats een reactie

Om te kunnen reageren dient u ingelogd te zijn.